A Cohiba márkát gondolom senkinek se kell bemutatnom, a világ egyik legismertebb és leghíresebb szivarjainak egyike. Igazi, hamisítatlan kubai dohányból készült műremekek. Én sokáig nem voltam oda érte, mert a Romeo Y Julia Churchill személyében megtaláltam az igaz szerelmet. Aztán kezembe akadt évekkel ezelőtt egy Cohiba Robusto.
Igazi kis töltött galamb!
A Robusto olyan mint a Chokito: ronda és finom. Egy pufi, alacsony kövér kis töltött galamb, amely ezzel védekezik a rágyújtás ellen. De ahogy sokszor , itt is a belső a lényeg, mert ez a kövér, szőrös molylepke gyönyőrű pillangóvá változik a gyufa hatására. Mert fantasztikus ízek várnak az emberre, először a Cohibákra jellemező lórúgás és kaparás, amit egy haverom "szárított lószar effektus" néven foglalt össze. Majd utána jön egy kellemesen telt aroma, mely semmihez sem hasonlítható. Az egészet komolyá teszi a folyamatos gomolyfelhő képződés, mert testalkatához méltóan a nagy londoni tűzvészhez hasonló mennyiségű füst tör ki a szivarból. Lassan és ráérősen ég, minden szívásért meg kell küzdeni, de ez nem zavaró és így jön ki a dohánytermék zamata is. Persze a Romeokra jellemező habos capuccino feelingre azért ne számítsunk: a Robusto igazi Cohiba, a gyengédsége relatív.
Ráérősen ég, rohanós embereknek nem ajánlott!
Tipikus társaság szivar, de előzetesen űrítsük ki a helységet vagy szabadban toljuk, mert elképesztő mennyiségű füstöt termel. Italnak jó mellé szinten minden minőségi whisky és rum, azonban elképesztő harmóniában van a Hennessy konyakkal. Aki csak teheti próbálja ki. A szivar nem egy low budget kategória, utoljára 9-11 ezer forint között láttam boltban szálanként , de az élmény itt valóban megfizethetetlen. ( És közben az ára is lement 8 ezer körülire.)